Vijesti

Newsletteri

Poziv u okviru projekta "Razvoj ruralnog turizma u HNK/Z" (decembar 2015.)

 

Poziv u okviru projekta „Razvoj ruralnog turizma u HNK/Ž“

 


U okviru projekta “Razvoj ruralnog turizma u HNK/Ž“, TZ HNK/Ž počinje sa radom na identifikaciji pružalaca usluga i novih potencijalnih pružalaca usluga u seoskim domaćinstvima.

Ruralni turizam je nezaobilazni čimbenik u razvoju ruralnih područja, te pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i baštine. Ruralni turizam uključuje širok opseg  aktivnosti, usluga i zadovoljstva obezbjeđenih od strane poljoprivrednika i seljaka da bi privukli turiste u njihovu oblast u cilju stvaranja dodatnog prihoda.

Kriteriji  za prijavu seoskih domaćinstava  su sljedeći:

1. Elementarna iskustva u ruralnom turizmu;

2. Dobar pristup za goste;

3. Blizina važnog turističkog mjesta;

4. Očuvanje baštine (vanjski i unutrašnji izgled objekata, ruralna arhitektura);

5. Gastronomija (ponuda domaćih tradicionalnih jela);

6. Mogućnost dodatnih aktivnosti;

7. Blizina javnih usluga;

Za ocjenjivanje kvaliteta ponude uzet će se u obzir opremljenost  dodatnom opremom, sigurnost i higijena. Prednost će imati domaćinstva i pružaoci usluga koje imaju kompletnu ponudu na farmi ili vlasnici seoskih domaćinstva koji bi željeli da počnu sa ponudom na farmi.

Projekat  finansira TZ HNK/Ž.

Cilj projekta je izvršiti idnetifikaciju pružalaca usluga u ruralnom turizmu na području HNK koji su u mogućnosti ponuditi turističke usluge i povećanje konkurentnosti turističkih destinacija (TZ HNK/Ž je radila projekat Vinska cesta Hercegovine).

Mnoge su prednosti koje seoska domaćinstva mogu imati ukoliko se odluče na bavljenje seoskim turizmom.

Aplicirati na ovaj projekat mogu: domaćinstva i pružaoci usluga u ruralnom /seoskom turizmu sa elementarnim iskustvom u ovom sektoru , domaćinstva koja se žele baviti ovim vidom turizma ali u što kraćem roku mogu ispuniti zadane kriterije.

Prijave slati na: Udruženje za razvoj ruralnog turizma “Alterural“, e-mail: alterural@gmail.com ili na telefon/fax : 033/210 883, radnim danima od 09 : 00 do 16:00 h.

Sve potrebne informacije možete dobiti na gore navedene kontakte.

Kontakt za medije:

Semir Temim, pomoćnik direktora TZ HNK/Ž

Tel.: 061/164 940; e-mail: semir.temim@gmail.com