Vijesti

Dobra praksa - Otrovanec i Križnica (decembar 2015.)

U periodu od 21. do 22.12 .2015. godine, Udruženje “Alterural“ je organizovalo dvodnevnu studijsku posjetu općini Pitomača s temom: Primjeri dobre prakse u ruralnom turizmu.

Posjećena su 2 domaćinstva na ovom području: “Zlatni klas“ Otrovanec i “Ribička klet“ - Dravski otok Križnica. Učesnici su u toku studijske posjete od strane domaćina upoznati sa razvojem i istorijom njihovih obiteljskih imanja, tradicijskom kulturom i gastronomijom kao sredstvom za izgradnju prepoznatljivog turističkog doživljaja, korištenjem ljekovitog bilja i ekološki uzgojenih namirnica u ugostiteljskoj kuhinji. Drugi dan studijske posjete bio je obilazak pitomačke vinske ceste uz vođenje i pojašnjavnje ponude sa naglaskom na specifične turističke proizvode kroz manifestaciju gastro i vinskog turizma. Nakon obilaska pitomačke vinske ceste, učesnici su posjetili Podrum Vineda gdje su uz degustaciju kvalitetnih vrhunskih vina imali priliku saznati o sortama vinove loze koje se uzgajaju na njihovom imanju kao i procesima prerade.

Na studijskoj posjeti je učestvovalo 15 učesnika, pružaoca usluga u ruralnom turizmu, te predstavnika sektora turizma.

Cilj studijske posjete jeste razmjena iskustava za domaćinstva iz ovog sektora a sve u svrhu poboljšanja ponude u ruralnom turizmu BiH.