Vijesti

Edukativne posjete za djecu (april 2016.)

Od 2009. godine, Udruženje Alterural aktivno doprinosi razvoju ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini koordinirajući profesionalne radionice za lokalne poljoprivrednike sa ciljem kvalitetnijeg prijema turista na njiove farme i domaćinstva.Uz pružanje informacija o smještaju i domaćim proizvodima, nudimo i pomoć pojedincima i/ili grupama zainteresiranim za otkrivanje bosanskih sela.
Osim toga, organiziramo 'Edukativne posjete", osmišljene za škole u urbanom području i mlade stanovnike gradova kako bi što bolje istražili ruralnu Bosnu i Hercegovinu kroz nezaboravne izlete. Naše posjete su pogodne za djecu od 5 do 12 godina. Imamo prethodnog iskustva stvarajući edukativne ture za mlade iz Francuske, kao i za učenike iz Međunarodne francuske škole u Sarajevu.
Jednodnevne ture mogu se organizirati u blizini Sarajeva, a mogu se prilagoditi u skladu s dobi, potrebama, željama i programima razreda. Mi predlažemo sljedeća odredišta u 2016 godini:

1. Fojnica.
Nalazi se zapadno od Sarajeva, Fojnica je mali i šarmantan gradić. U toku ovog obilaska, djeca će posjetiti samostan Svetog Duha koji sadrži važne eksponate kulturne baštine BiH. Također, posjetitelji se mogu upoznati sa proizvodnjom domaćeg sira prilikom obilaska farme, kao i sa očuvanim planinskim selom na planini Vranica u kojem porodice proizvode drveni ugalj. U pratnji lokalnog planinarskog vodiča može se organizirati i obilazak Prokoškog jezera.

2. Vareš i Bobovac.
Vareš, poznat po svojim bogatim arheološkim nalazima iz različitih razdoblja, ima izuzetnu povijesnu i prirodnu dimenziju za istraživanje. Djeca će posjetiti selo Strica koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1000 metara, u kojem se na tradicionalan način proizvodi sir. U selu djeluje Udruga žena koja će predstaviti tradicionalne načine obrade tkanine i domaću proizvodnju tjestenine.

3. Kreševo.
Poznato je po staroj bosanskoj arhitekturi. U ovom simpatičnom malom bosanskom gradu, grupa će posjetiti muzej, upoznati se sa životom na farmi, i probati domaću hranu. Kasnije u popodnevnim satima, organizirano je predavanje o geologiji i važnosti rudarstva u regiji, uz pomoć Udruge Citrin.Za sve dodatne informacije, slobodno nam se obratite putem našeg email-a: info@alterural.ba, ili alterural@gmail.com.