Vijesti

Edukacijske posjete (juni 2016.)

Od 26. maja do 9. juna 2016. godine, Alterural je organizirao edukativne posjete u Vareš (selo Strica) za učenike osnovne škole "Bloom" iz Sarajeva. U okviru njihovog dolaska, djecu su dočekali članovi Udruženja žena, s domaćim poslasticama i u tradicionalnim nošnjama. Predstavile su im područje Vareša i neke od tradicionalnih tekstilnih zanata.
Nakon ukusnog uvodnog dijela djeca su nastavila sa posjetom selu Strica, gdje su obišli lokalne proizvođače domaće tjestenine i sira.

Skupina sastavljena od 31 učenika u dobi od 8 do 11 godina u pratnji svojih nastavnika, ponuđeni su domaćom tjesteninom i sirom.
Nakon toga, djeca su imala nešto slobodnog vremena za uživanje u okolišu, i igranje nogometa. U popodnevnim satima održano je predavanje o biljkama. Djeca su imala mogućnost da nauče više o ljekovitim učincima bilja, pri čemu su postavljala pitanja. Djeca su naučila nešto više o životu i aktivnostima na farmi.
Za seoske porodice koje pružaju usluge smještaja na selu ovo je bila prilika da predstave svoje usluge i proizvode. Mladi posjetitelji su bili oduševljeni kući ponijeti ukusni sir i tjesteninu.

23., 30. i 31. maja 2016. godine, Alterural je organizirao posjetu Fojnici za 3 grupe učenika Međunarodne francuske škole u Sarajevu (CIFS). U svakoj skupini bilo je oko 30 učenika u pratnji njihovih nastavnika i članova Alterurala.
Ubrzo nakon dolaska u Fojnicu, skupinu je dočekao lokalni vodič iz sela Obojak. Učenici su prošli pješačkom stazom oko sela, a vodič ih je upoznao s ovim područjem i objasnio proces proizvodnje drvenog ugljena.
Nakon pješačenja, djeca su pozvana na ručak u lokalnom seoskom domaćinstvu Eko Iva, gdje ih je domaćica provela kroz farmu s domaćim životinjama i objasnila proces pravljenja sira. Djeca su bila oduševljena zbog putovanja, a posebno zbog posjete farmi, gdje su mogli vidjeti domaće životinje. U popodnevnim satima, posjetili su Muzej fojničkog samostana, gdje su mogli naučiti nešto o srednjovjekovnom razdoblju u BiH.