Vijesti

Sajam turizma u Kragujevcu (novembar 2016.)


Caritas BiH i udruženje Alterural organizirali su studijsku posjetu Kragujevcu i posjetu  Osmom  Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma, te  četvrtom prodajnom  Sajmu zimnice i domaće radinosti. Organizatori ove  manifestacije koja je trajala od 24. do 26.11 2016. su Gradska turistička organizacija Kragujevca i Šumadija sajam.


Sajam turizma i seoskog turizma Kragujevac  ima dobru i kvalitetnu tradiciju, a iz godine u godinu je sve veći odziv izlagača. Na ovogodišnjem  sajmu predstavilo  se više od 100 izlagača iz banjskih i klimatskih lječilišta, zdravstveno-rekreativnih i sportskih centara, smještajnih i ugostitelјskih objekata iz Srbije , BiH, Makedonije i drugih zemalja . Posjetitelji imali priliku upoznati se s  turističkom ponudom, aranžmanima za novogodišnje i božićne praznike, zimovanja, te općenito ponudu u seoskom turizmu Srbije. U ponudi su i  bili raznovrsni ručni radovi i prehrambeni proizvodi brojnih seoskih domaćinstava iz Kragujevca i šire okoline . Program je tijekom  manifestacije  upotpunjen kulturno-umjetničkim programom, stručnim tribinama i prezentacijama.

Uz posjet sajmu sudionici studijske posjete posjetili su seosko domaćinstvo „Janin raj“ u neposrednoj okolici Kragujevca. Seosko domaćinstvo „Janin raj“ uređeno je u tradicionalnom šumadijskom etno stilu, sa prostranim i sređenim dvorištem, ljetnikovcem i etno restoranom. Domaćinstvo  je u funkciji od prije dvije godine, a ime je dobilo po mlađoj kćerki vlasnika imanja.

U povratku je za sudionike posjeta organiziran obilazak  „Terzića avlije“ , seoskog domaćinstva u selu Zlakusa blizu Užica gdje su u razgovoru sa domaćinima razmijenili iskustva.