Vijesti

Diplomatski zimski bazar (decembar 2016.)

Ove godine, Alterural je sudjelovao na tradicionalnom Diplomatskom zimskom bazaru u Sarajevu predstavljajući aktivnosti. Na štandu udruženja posjetioci su mogli pronaći karte i brošure za promociju ponuda u ruralnom turizmu.
Bazar je održan u subotu, 3. decembra u centru Skenderija. To je bio vrlo uspješan sajam s rekordnim brojem posjetilaca.
Zimski bazar je najveći godišnji međunarodni diplomatski događaj u Bosni i Hercegovini, te je dobro posjećen i od strane međunarodnih i lokalnih zajednica. Bazar je prilika za međunarodnu zajednicu kako bi pokazala poštovanje i zahvalnost svojoj zemlji domaćinu, prikupljajući novac za dobrobit u humanitarnim projektima za pomoć i podršku onima kojima je to najviše potrebno. U tu skupinu spadaju ugrožene grupe, osobe s invaliditetom i djeca bez roditelja iz BiH. Nevladin sektor također je vrlo aktivan na ovoj manifestaciji.

Bilo je postavljeno preko 30 štandova različitih ambasada, te više od 120 štandova brojnih izlagača iz Bosne i Hercegovine, tako da je zabilježena velika posjećenost. Ove godine prikupljena sredstva su usmjerena na 4 projekta:

1. Christine Witcutt centar koji je jedini centar vrtiću u Sarajevu za djecu s dubokim i složenim mentalnim i fizičkim invaliditetom.

2. Downsy i MI u Banjoj Luci koji je matično društvo za porodice djece s Downovim sindromom.

3. Međunarodni Franjevački studentski centar koji nudi smještaj i akademske stipendije kako bi se omogućilo mladima iz cijele BiH, bez obzira na vjersku pozadinu da studiraju u Sarajevu.
U posljednje dvije godine bazar je osigurao sredstva za 20 mladih ljudi kako bi im se pomoglo ispuniti akademske aspiracije. Nadamo se da će i ove godine biti pružena podrška učenicima.

4. SOS Dječje selo, kao priznanje za potporu (psihološku, pedagošku, akademsku, karijera), sa nastavkom podrške za sirotište iz Mostara i projekta za mlade u Srebrenici.

Za više informacija o bazaru pogledajte službenu web stranicu: 

http://dwbsarajevo.com/

Alterural želi izraziti zahvalnost gđi Džemili, gđi Dejani, i gdinu Admiru, za njihovom sudjelovanju na sajmu.