Vijesti

Studijska posjeta u NP Sutjeska (Juni 2017.)

Planinarsko društvo “Vranica” iz Fojnice organizovalo je 28. i 29.6. 2017. godine u sklopu projekta “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” studijsku posjetu u Nacionalni park Sutjeska.

 NP Sutjeska je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope. Cijelo područje Parka odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost oblika pejzaža – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“, a ono što također karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske. U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.





Studijska posjeta namijenjena je pružaocima usluga u ruralnom turizmu u BiH. Ukupno 17 učesnika posjetilo je Memorijalni muzej na Tjentištu predvođeni stručnim vodičem, kao i obližnja seoska domaćinstva na padinama Zelengore. Domaćini Fako, Čomor i Bešević bili su vrlo gostoprimljivi i pokazali su interes da u budućnosti uzmu učešće u nekom sličnom projektu, zadovoljni razmjenom iskustava sa gostima.

Projekt “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru EU Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva.

Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari grad, te Istočni Stari grad.