Vijesti

Studijska posjeta u zapadnu Srbiju (novembar 2017.)

Udruženje Alterural organizovalo je studijsku posjetu u zapadnu Srbiju, od 7. do 8. novembra 2017. godine. Učesnici su bili 18 predstavnika ruralnih domaćinstava, pružaoca smještaja u ruralnim područjima iz cijele BiH. Studijske posjete ove vrste su važne za, kako promociju, tako i sklapanje novih poznanstava u sektoru ruralnog turizma. 
Učesnici, mahom iz Vareša, Kreševa, Istočnog Sarajeva i Fojnice obišli su vrlo interesantna sela i upoznali ljude koji su na ovaj ili onaj način uključeni u ruralni turizam. U sklopu dvodnevne posjete imali su priliku vidjeti autentično selo Sirogojno, kao i muzej na otvorenom. Također, posjetili su etno park Terzića Avlija, gdje je vlasnik priredio dobrodošlicu i prezentaciju života na selu u davna vremena. Drugog dana, gdin Milenko Glišić pokazao je prisutnima svoje domaćinstvo koje se bavi uzgojem malina i paprika, a njegova porodica je jedna od prvih koja je počela sa seoskim turizmom u Zlakusi.
Grupa je iskoristila priliku i obišla likovnu galeriju, čiji je pokretač slikar i pjesnik, Vasilije Terzić.
Studijske posjete ovog tipa su od velikog značaja porodicama koje se bave aktivnostima na seoskom domaćinstvu, jer sklapajući nova poznanstva razmjenjuju iskustva i na taj način unaprjeđuju svoj biznis. Ruralni turizam u zapadnoj Srbiji je vrlo razvijen, sa dosta istorijske baštine, živopisnim pejzažima, prijatnom klimom i poznatim gostoprimstvom mještana. 
U nastavku pogledajte galeriju fotografija koje smo zabilježili tokom posjete.