Vijesti

Radionica: Unutarnje i vanjsko uređenje u RT (novembar 2017.)

U srijedu i četvrtak, 29. i 30. novembra 2017. godine, Udruženje Alterural je organizovalo dvodnevnu radionicu u prostorijama konjičkog kluba Djeca Vjetra. Gđa Dušanka Selaković, stručnjak u sferi seoskog turizma, održala je predavanje pod nazivom "Kako ugostiti turiste na vlastitom imanju u širem okruženju Sarajeva" razlažući unutarnje i vanjsko uređenje i sigurnost gostiju u ruralnom turizmu. Svi učesnici, njih 19 prisutnih, bili su mahom vlasnici smještaja na selu, kojima je ova tema vrlo korisna za daljnji rad. Gđa Selaković je pojasnila sisteme kategorizacije objekata u ruralnom turizmu u BiH, te se dotakla primjera u razvijenim evropskim zemljama, odnosno standarda Eurogites. Kad je u pitanju sigurnost gostiju, vrlo je važno znati rizike koji u ruralom turizmu postoje, te djelovati u skladu sa pravilima. 
Ova radionica je četvrta, odnosno peta po redu od 10 planiranih tehničkih treninga u sklopu projekta koji finansira Evropska unija. 
Projekt “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva.

Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari grad, te Istočni Stari grad.