Vijesti

Radionica - Poslovni okvir u rualnom turizmu (mart 2018.)

U prostorijama Turskog kulturnog centra u Fojnici, 22. marta 2018. godine je održan stručni trening pod nazivom “Poslovno okruženje i poslovni okvir u ruralnom turizmu”, koji je vodio prof. dr. Edin Arnaut.

Ovo je druga radionica iz sekcije o marketingu, u nizu od ukupno 10 treninga planiranih po projektu Alterurala finansiranom sAkcenredstvima Evropske unije. Prisustvovalo je više od 20 pružaoca usluga u ruralnom turizmu, kao i predstavnika općina sa područja djelovanja projekta. Polaznici su stekli saznanja o zakonskim uređenjima u Bosni i Hercegovini, naučili razraditi razvojni plan za usluge, kao i elemente i kriterije za izradu cijene.
Akcent je stavljen na megatrendove u svjetskoj turističkoj industriji, koji su kompatibilni sa komparativnim prednostima i selektivnim oblicima turizma u Bosni i Hercegovini, a to je prevashodno ruralni turizam.
Domaćin i ko-organizator radionice je Planinarsko društvo “Vranica” Fojnica, jedan od partnera Alterurala na projektu.

Projekt “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva. Projekt je finansiran sredstvima Evropske unije.
Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari Grad, te Istočni Stari Grad.