Vijesti

Posjeta partnera EU projekta

Laurence Estival, novinarka iz Francuske, i Klaus Ehlrich – generalni sekretar Evropskog saveza ruralnog turizma “EuroGites” su u periodu od 14. do 16. maja 2018. godine u sklopu projekta “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” posjetili BiH.

 fap1

 

Udruženje EuroGites je jedan od partnera Alterurala na ovom projektu, i jako je važna kolaboracija između aktera u toku implementacije aktivnosti. Prvi dan posjete počeo je u Kreševu na četvrtoj u nizu radionici za kreiranje turističkog klastera, koju je vodila gđa Martine Buissart, direktorica fondacije Facim iz francuske regije Savoja (kulturne aktivnosti u planinskim područjima). Nakon završenog prvog dijela treninga, zajedno sa novinarom i publicistom Milom Jukićem posjetili smo selo Vranke, stari dio grada Kreševa i Muzej Franjevačkog samostana te osjetili dašak kulturno-istorijskog naslijeđa ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Drugi dan naši gosti su posjetili Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici koji sadrži brojne vrijedne eksponate i knjige vezane za istoriju Bosne i Hercegovine, nakon čega su obišli porodicu Tutnjević koja se bavi preradom šumskog voća i ljekobilja, te domaćinstvo “Eko Iva” gdje se proizvodi kravlji sir. Budući da je Fojnica već dugo poznata po ljekovitosti svoje termalne vode, gostima smo pružili priliku da nakratko prođu kroz hotel i lječilište Reumal i upoznaju se sa bogatim sadržajima koji se ovdje nude. Nezaobilazna je bila i posjeta Prokoškom jezeru, praćena degustacijom domaće pite.

Krajem dana, Milica i Josip Tuka na svom domaćinstvu u selu Lužine ponudili su goste domaćim specijalitetima karakterističnim za ovaj kraj.

Nakon ovoga, treći i posljednji dan službene posjete, gđa Estival i gdin Ehlrich su iskoristili da okuse Sarajevo, ili barem one njegove najvažnije turističke atrakcije – od vožnje trebevićkom žičarom pa sve do ćevapa na Baščaršiji.

Ovom prilikom sekretar EuroGites-a održao je kratku prezentaciju na Poljoprivrednom fakultetu  u Sarajevu na temu ruralnog turizma, i upoznao studente sa djelovanjem ovog udruženja na evropskoj razini.

Za kraj dana, domaćini u konjičkom klubu “Djeca Vjetra” u selu Donje Biosko pripremili su ukusnu večeru vrijednu svake hvale – izvrstan primjer vrhunske domaće kuhinje u ugodnom i opuštajućem ambijentu.

fap2

fap3

fap4

fap5

fap6

fap7