Vijesti

Biodiverzitet – to je tvoj posao

U okviru projekta ECO KARST - Ekosistemske usluge kraških zaštićenih područja – pokretačka snaga lokalnog održivog razvoja, Zaštićeni pejzaž „Bijambare“ (u daljem tekstu ZP Bijambare ) je odabran kao pilot područje za identifikaciju i vrednovanje ekositemskih usluga i podizanje kapaciteta lokalne zajednice u okruženju za razvoj poslova bliskih prirodi (tzv pro-biodiverzitetski poslovi). Projekat se provodi u okviru Interreg - Dunavskog transnacionalnog programa, koji je sufinansirala Evropska unija (ERDF i IPA fond), a implementiran je u 7 zaštićenih prirodnih područja Dunavskog sliva, uključujući i ZP Bijambare. Šesnaest partnera je surađivalo u implementaciji projektnih aktivnosti, a partneri iz BiH su bili: KJU za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo (KJU ZPPKS), Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (MPUGIZO KS) i nevladina organizacija Centar za energiju, okolinu i resurse - CENER 21.

 

Slika 1_VELIJA HASANBEGOVIĆ VISIT BIH - Pejzaz (1)

Slika 1 – Zaštićeni pejzaž „Bijambare“ (V. Hasanbegović)

 

Kroz ECO KARST projekat realizovane su brojne aktivnosti, zajedno sa lokalnom zajednicom općine Ilijaš, koje su rezultirale izradom Akcionog plana razvoja malog poduzetništva u širem području ZP “Bijambare” i Zajedničke strategije za zaštitu i održivo korištenje ekosistemskih usluga u kraškim područjima. Poseban benefit ovog projekta ogleda se u uspješnoj saradnji sa postojećim i budućim poduzetnicima na ovom području. Za njih je ovo bila savršena prilika da naprave korak naprijed u realizaciji svoje ideje za unapređenje postojećeg biznisa ili novog biznisa, koji ne samo da ne narušavaju prirodu već na određeni način doprinose očuvanju prirode i biodiverziteta. Konkretni rezultat saradnje jesu biznis planovi za svaku od poslovnih ideja, a koji predstavljaju osnovu za apliciranje na grant ili kreditna sredstva neophodna za realizaciju poslovne ideje.

Slika 2_DSC_1049

Slika 2 – Trening sa projektnim partnerima u Sloveniji (CENER 21)

 

S ciljem okupljanja što većeg broja poduzetnika koji imaju pro-biodiverzitetsku poslovnu ideju, krajem 2018. godine, KJU ZPPKS objavio je poziv za iskazivanje interesa za učešće u aktivnostima za razvoj poduzetništva i podršku osnivanju preduzeća. Jedan od uslova poziva je bio da se poslovna ideja treba realizovati u širem području ZP “Bijambare”. U okviru ovog poziva svim polaznicima je osigurano mentorstvo u definiranju i razvoju biznis ideje, izrada biznis plana, trening iz oblasti poduzetništva, obuke za pisanje projektnih aplikacija i potraživanja finansijskih sredstava za razvoj poslovanja. Za najbolje poslovne ideje predviđene su nagrade u vidu studijskog putovanja u Sloveniju u te sredstva za unapređenje odnosno izradu vizuelnog identiteta za proizvode/usluge.

 

Na javni poziv se prijavilo ukupno 8 aplikanata sa raznolikim i interesantnim poslovnim idejama, a dominantna oblast poslovanja jeste ruralni turizam koji postaje sve više popularan u BiH:

 

·         Seosko domaćinstvo Vila Mejra, Nišićka visoravan (unapređenje poslovanja)

Poslovna ideja se odnosi na dodatno uređenje u smislu izgradnje infrastrukture i nabavke opreme Seoskog domaćinstva „Vila Mejra“. Glavni sadržaji koji se planiraju su: izgradnja tematskih staza – šetnica, kupovina bicikala za brdski biciklizam, izgradnja šadrvana sa roštiljem i stolovima, izgradnja tematskih punktova, nabavka oldtimer-a (traktora i automobila), nabavka brodice za veslanje na jezeru, nabavka druge etnografske zbirke i izgradnja igrališta za djecu i odrasle.

 

·         Halilović d.o.o., Ilijaš, proizvodnja organskog ljekovitog bilja, čajeva i eteričnog ulja (unapređenje poslovanja)

Kompanija Halilović d.o.o. Ilijaš bavi se proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja, te žitarica na području Nišićke visoravni. Poslovna ideja se odnosi na modernizaciju proizvodnih procesa u segmentu proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja te žitarica.

 

·         Sehara d.o.o., Nišići, tradicionalni restoran (unapređenje poslovanja)

 

Poslovna ideja se odnosi na unaprijeđenje usluga i obogaćivanje dodatnih sadržaja kao što su opremanje kuhinje profesionalnom opremom, kupovina novog pribora za kuhanje, serviranje i ručavanje, opremanje soba za smještaj sa prikladnim namještajem, priključak na trofaznu električnu energiju. Planirano je da se ponuda obogati i prikladnim sadržajima za djecu, npr. park sa prikladnim mobilijarom za igru.

 

·         Udruženje Alea, izrada upotrebnih proizvoda iz recikliranih sirovina (poslovna ideja)

Poslovna ideja odnosi se na izradu proizvoda iz recikliranih sirovina odnosno iskorištenih plastičnih kesa, a koji bi imali široku svakodnevnu upotrebu ali i obilježje suvenira iz razloga što bi proizvodi imali štampanu sliku sa npr. nekim od motiva grada Sarajeva ili ZP „Bijambare“ ili neki drugi simbol i tematiku u zavisnosti od želje naručioca i ciljne grupe kupaca.

 

·         Haris Ahmiš, škola jahanja i rekreativno jahanje (poslovna ideja)

Poslovna ideja odnosi se na osnivanje škole jahanja i pružanje usluga rekreativnog jahanja na lokaciji Nišićke visoravni (zaseok Kamenica). Poslovna ideja bi se realizirala u formi porodičnog biznisa. Realizacijom poslovne ideje klijentima bi se nudile tri vrste usluga: škola jahanja, jahanje u prirodi i terapijsko jahanje.

 

·         Mina Stomornjak, seosko domaćinstvo (poslovna ideja)

 

Poslovna ideja odnosi se na osnivanje seoskog domaćinstva uz koji bi se razvijali različiti sadržaji seoskog turizma zasnovani na tradicionalnom načinu života, zdravoj hrani i načinu života, u izuzetnim ljepotama Nišićke visoravni i gravitirajućeg područja uz bogate sportsko – rekreativne sadržaje. 

 

·         Munevera Gljiva, izrada proizvoda od vune i vunice (poslovna ideja)

Poslovna ideja odnosi se na izradu proizvoda od vune kao prirodnog materijala i vunice, a koji bi imali široku svakodnevnu odjevnu upotrebu, ali i funkciju suvenira iz razloga što bi proizvodi imali oblik i obilježje tradicionalnih bosansko-hercegovačkih odjevnih i dekorativnih predmeta te sa posebim izgledom starine u modernim oblicima. Planirani asortiman proizvoda od vune i vunice je: džemperi, puloveri, prekrivači, jastuci, čarapi, priglavci, dječiji kompleti bluza i suknja, dječije trakice za glavu, kape, šalovi, rukavice.

 

·         Azemina Arnautović, seosko odmaralište (poslovna ideja)

 

Poslovna ideja odnosi se osnivanje seoskog odmarališta „Eko bungalovi“ na lokaciji Nišićke visoravni (zaseok Odžak) sa uslugama smještaja za domaće i strane turiste. U odmaralištu „Eko bungalovi“ posjetioci bi imali mogućnost da samostalno pripremaju vlastitu hranu i istu kupuju od lokalnog stanovništva.

 

Nakon nekoliko mjeseci rada sa poduzetnicima i onima koji će to tek postati, u skladu sa kriterijima ECO KARST projekta, odabrane su najbolje poslovne ideje za 2 kategorije: postojeći biznis i poslovna ideja. Na finalnoj radionici koja se održala 25.4.2019. godine u ugodnom prirodnom ambijentu ZP Bijambare, izvršena je dodjela certifikata i proglašene su najbolje poslovne ideje i to za:

 

·         Halilović d.o.o., Ilijaš, proizvodnja organskog ljekovitog bilja, čajeva i eteričnog ulja (postojeći biznis)

·         Mina Stomornjak, seosko domaćinstvo (poslovna ideja)

Slika 3 - EcoKarst June 2019 ug (54)

Slika 3 – Proizvodi kompanije Halilović d.o.o. Ilijaš (U. Gattenloehner)

 

Slika 4 - DSC00834+

Slika 4 – seosko domaćinstvo, Mina Stomornjak (Ž. Svetinović)

 

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajeva, g. Damir Filipović izvršio je dodjelu certifikata za najbolje poslovanje, za najbolju poslovnu ideju i poklon bonova za izradu vizuelnog identiteta. Predstavnici najboljih poslovnih ideja su nagrađeni studijskim putovanjem u Postojnu gdje su imali priliku sudjelovati na sajmu pro-biodiverzitetskih poslova te posjetiti najbolje pro-biodiverzitetske poslove u Postojni, a poklon bon su iskoristili za izradu/unapređenje vizuelnog identiteta svog biznisa i profesionalno fotografisanje. Osim dobitnika prve nagrade, dodatnim zalaganjem direktora KJU ZPPKS g. Osmana Delića i ostali registrovani biznisi su dobili priliku da sudjeluju u studijskom putovanju. Ostali predstavnici poslovnih ideja su primili certifikate za učešće u aktivnostima za razvoj poduzetništva i podršku osnivanju preduzeća u širem području ZP „Bijambare“ te poklon bonove za izradu/unapređenje vizuelnog identiteta svog biznisa.

 

Slika 5 - DSC_6487

Slika 5 – dodjela nagrada za najbolje poslovanje

 

Slika 6 - DSC_6491

Slika 6 – dodjela nagrada za najbolju poslovnu ideju

 

Slika 7 - DSC_6875

Slika 7 – predstavnici lokalnih biznisa na sajmu pro-biodiverzitetskih poslova u Sloveniji

 

KJU ZPPKS i CENER 21 su ponosni na ostvarene rezultate projekta ECO KARST, a naročito na uspjehe predstavnika poslovnih ideja, čije iskustvo može biti primjer drugim lokalnim zajednicama i malim poduzetnicima prisutnim u blizini zaštićenih područja sa zakonskim ograničenjima korištenja prostora i resursa. U konačnici, bilo je veliko zadovoljstvo sarađivati sa partnerima iz 16 zemalja, razvijati novu metodologiju sa uglednim stručnjacima te primijeniti istu u pilot području ZP „Bijambare“. Velika je privilegija bila upoznati toliko vrijednih poduzetnika koji su posvetili život održavanju dobrog odnosa sa prirodom, istovremeno poboljšavajući svoje blagostanje i doprinoseći ekonomskom razvoju svoje lokalne zajednice. Zahvalni smo za sve naučene lekcije i inspiraciju koju smo dobili istražujući zaštićena prirodna područja u Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji.

 

Slika 8 - EcoKarst June 2019 ug (53)

Slika 8 – Projektni partneri na završnoj konferenciji u Sloveniji

 

Slika 9 - standard logo image - ECO KARST