Vijesti

Ruralni turizam za budućnost! (oktobar 2014.)

Od 5. do 8. oktobra 2014., Alterural je sudjelovao na 5. Evropskom kongresu o ruralnom turizmu održanom u Tirol / Alpbach selu.

Ovaj važan događaj održava se svake dvije godine, u organizaciji EuroGites - Evropsko udruženje ruralnog turizma. Alterural je član ove mreže. Ove godine, nakon Andaluzije, Krima i Mađarske, kongres je održan u režiji austrijske Farm Holidays. Ovo je bila velika prilika da naše udruženje predstavi potencijale ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini na ovom evropskom događaju i razmjeni iskustva s dugim postojećim organizacijama u EU.

U svom završnom govoru na 3-dnevnoj manifestaciji, direktorica Regionalnog ureda za turizam u Tirolu je naglasila kako ruralni turizam podrazumijeva sve veće očekivanje turista za više prirode, više autentičnosti, tišine, mira, zdrave hrane i istinskim osobnim odnosima sa svojim domaćinima... Sve bogatstvo koje bosanska sela mogu ponuditi turistima.

Pod lajtmotivom "Evropski ruralni turizam 2020", kongres se bavio tematikom:

- Postojećeg stanja

- Budućih izazova ovog sektora stavljajući naglasak na novim informatičkim tehnologijama za marketing.

Kao i prethodnih godina, ovo je bilo mjesto i forum za raspravu o ruralnom turizmu za poduzetnike, zainteresirane praktičare iz privatnog i javnog sektora, kao i znanstvenike koji su uključeni u ruralnom turizmu. Za nas, to je bila velika prilika za razmjenu s različitim uključenim organizacijama osobito iz Bugarske, Bjelorusije, Slovenije, Francuske i Njemačke.

Također smo prikupili dosta preciznih podataka o realnoj slici ruralnog turizma danas: broj kreveta, figure u vodećim zemljama, problem drugih članova i nova ciljana tržišta:. Obiteljski turizam i povećanje "srebrnog turizma" (i senior turizma) čije potrebe treba bolje analizirati.

Sudjelovali smo na strateškoj radionici posvećenoj ulozi i budućnosti nacionalnih udruženja ruralnog turizma. Sektor se može podijeliti u dvije skupine prema vlastitoj povijesti, kontekstu i osjetljivosti stavljanja pod stres: bilo više na pitanjima za komercijalizaciju (internet marketing) ili na izgradnju zajednice među obiteljima koje se bave djelatnostima unutar ovog sektora. Ova posljednja dimenzija doista se vidi kao jaka dodana vrijednost za ovakve organizacije u Evropi. Te udruge nude mnoge dodatne usluge (savjetovanje, zastupanje, animacije, pakete osiguranja itd.) i informacije o obiteljima koje booking sustavi nikada neće pružiti.


Ostale 4 radionice koje se bave "vrućim" pitanjima za sektor, kao što su:

- Utjecaj internet rezervacijskih sustava

- Branding, kvaliteta i zadovoljstvo korisnika

- Sigurnost i sigurnosti u pravnim i praktičnim okvirima i kako ih olakšati za mikro-usluge?

- Ruralni turizam se vidi kao više nego krevet - ali što više?

Svaka članica Eurogites-a predstavila je svoju zemlju putem odabranih fotografija. 
Učesnici su bili organizirani u grupe prilikom realizacije radionice. 


   

   


Posljednji dan, 8. oktobra, organizirane su posjete na terenu kako bi se predstavilo nekoliko najboljih primjera ruralnog turizma u Tirolu. Austrija je doista lider u pogledu kvalitete destinacije za naš sektor. Tu je integrirani pristup prikupljanja javnih i privatnih sudionika i9 stvaranje iznimne ponude za ruralni turizam. Agro-turizam je imao veliki utjecaj u Austriji:

- Stabilizacija demografije u selima nudeći ekonomske perspektive,

- Valorizacija ruralnog identiteta i

- Održivost obiteljskih gospodarstava.

Različite teme bile su moguće kao izbor prilikom organiziranja tih posjeta, a mi smo sudjelovali na temi: "Tirolska poljoprivredna domaćinstva - slučajevi iz prakse". Mi ćemo koristiti primjere za daljnje predstavljanje dobrih praksi i diverzifikacije strategije za naše članove u BiH.Pratite nas na društvenim mrežama