Apr 30, 2015

Kuhanje i valorizacija tradicionalne gastronomije (april 2015.)


Dana 29. i 30. aprila 2015. godine udruženje Alterural organizovalo je trening na temu “Kuhanje i valorizacija tradicionalne gastronomije“. Trening je bio namjenjen za žene koje su nosioci seoskih domaćinstava i poljoprivrednih gazdinstava. Na treningu je prisustvovalo 20 učesnika. Predavač je bio Nermin Hodžić, kuharski tehnolog specijalista i predsjednik Udruženja kuhara BiH.
U toku dvodnevnog treninga učesnici su stekli nova znanja o kuhanju i značaju tradicionalne gastronomije, kreiranju jelovnika i normativa te razmjenjivali ideje za inovaciju. Drugi dan treninga učesnicima je prezentovano pravljenje pure “ Čavlenije“ od strane predstavnice iz Foruma Žena “Strica – Zarudje“, Vareš. Nakon toga učesnici su obišli “Put zdrave Hrane“ Strica – Zaruđe, te posjetili Farmu “Zarudje“ - poizvodnja mlijeka i sira i Obiteljsko gazdinstvo “Grga“ - proizvodnja konzumnih jaja i tjestenine.