Vijesti

Posjeta predstavnika Fondacije Abbe Pierre (2021.)

Od 5. do 8. oktobra 2021. trajala je posjeta predstavnika Fondacije Abbe Pierre, općinama u kojim se implementira projekt pod nazivom "Poboljšanje uslova stanovanja za sve u BiH".
Projekt koji se trenutno izvodi na području Vareša, Breze, Kaknja i Ilijaša, već petu godinu za redom podržava ova francuska fondacija, a implementira Udruženje Alterural.
Uz svesrdnu podršku općina i socijalnih službi, veliku pomoć u realizaciji pružaju i brojna lokalna udruženja i inicijative, bez kojih bi sve ovo bilo puno teže.
U sklopu posjete obišli smo nekoliko porodica kojima se trenutno izvode radovi u stanu ili porodičnoj kući, obišli igrališta u Vareš Majdanu i Brezi, te razgovarali sa glavnim akterima projekta - načelnicima općina, direktorima socijalnih službi i predstavnicima udruženja. Svima se zahvaljujemo na njihovoj nesebičnoj podršci pri realizaciji ovog projekta.
Posebna zahvala je za predstavnike Fondacije Abbe Pierre - gđu Dominique Ayrault, gđu Helenu Gomes i g Thierry Hergault.

Udruženje Alterural je prisutno na području općine Vareš od 2018. godine, a u sklopu aktivnosti ovog projekta do sada do sada je potpomognuto oko 70 porodica u segmentu poboljšanja uvjeta stanovanja.

Kad je u pitanju općina Breza, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, Udruženje “Alterural” je tokom aprila 2021. godine osiguralo pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama te poljoprivrednim alatkama i sjemenima za 45 domaćinstava sa područja općine Breza.

 

fap1

fap2

fap5

 

fap6

fap7

fap8

fap9